Je huis koel houden

Bij verduurzamen en isoleren denk je altijd aan verwarmen van het huis. Maar het is ook belangrijk te denken aan het koel houden van het huis in de zomer. Zeker nu de effecten van de klimaatverandering merkbaar worden en er meer warme dagen verwacht worden. Een airco is een mogelijkheid, maar omdat deze veel stoom verbruiken kan het beste eerst naar andere opties gekeken worden. 

Een koel huis begint met een koele tuin.

Met veel beplanting in de tuin of je balkon, houd je het lekker koel. Naast dat het regenwater makkelijker weg kan zakken en dat je met een groene tuin bijdraagt zorgt voor goed leefgebied voor vlinders en wilde bijen hebben bomen, struiken en planten een koelende werking door verdamping via bladeren. Zo heeft een boom op zonnige dagen een koelvermogen dat overeenkomt met ongeveer tien airco’s! Nog een reden om zo veel mogelijk tegels uit je tuin te halen en ruimte te maken voor groen.

 

 

Zie ook: 8 low-tech manieren om je huis koel te houden(hier.nu)

 

Zonwering

Wat minder natuurlijk dan beplanting, maar zonwering is ook effectief in het koel houden van je huis. Er zijn verschillende soorten. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor schuine zonneschermen, waar je ook onder kan zitten; Verticale screens waar doorheen kan kijken en ook fungeren als hor; of dichte rolluiken, voor kamers die je overdag toch niet gebruikt. 

Isolatie en glas

Isolatie vertraagd niet alleen de warmteoverdracht als het binnen warmer is dan buiten, maar ook andersom. Daken en zijgevels worden erg warm in de zon. Dakisolatie en spouwmuurisolatie(voor hoekhuizen) helpen daarom goed om het binnen niet te snel te laten opwarmen. Ook HR++ of triple glas houdt de warmte langer buiten.