maak er een natuurtuin van, tips om je tuin een paradijs voor vlinders en insecten te maken

De vogels beginnen weer te fluiten, de temperatuur stijgt en de dagen worden weer langer. Het tuiniergevoel begint weer te kriebelen. Maar voordat je je tuin helemaal op de schop neemt bedenk even wat je kunt doen om je tuin een waar paradijs te maken voor vlinders en insecten.

Hieronder 10 tips wat je kunt doen:

  1. Plant inheemse planten die op verschillende tijden bloeien. Planten die alleen op uiterlijk gekweekt zijn (zoals hortensia) bezatten geen nectar en hebben geen waarde voor insecten.
  2. Maak een (mini)vijver. Water trekt vogels en insecten om te drinken.
  3. Neem een bloeiende haag ipv een schutting of laat de schutting begroeien met klimop of wilde wingerd.
  4. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Uiteindelijk komen slakkenkorrels ook in egels of vogels terecht waardoor zij ziek worden of doodgaan.
  5. Neem geen tuinverlichting of zet deze maar heel soms aan. Insecten worden erdoor aangetrokken, vliegen zich dood of raken uitgeput van het fladderen en vormen zo een gemakkelijke prooi.
  6. Wees een luie tuinder: laat afgevallen blad liggen of veeg het naar een hoekje in je tuin. Hier kunnen egels, vlinders en insecten in schuilen. Laat uitgebloeide planten staan. Solitaire bijen overwinteren in de stengels en vogels eten van de zaden.
  7. Gebruik zo min mogelijk tegels of andere verharding zodat het regenwater gemakkelijk weg kan zakken in de grond. Je tuin (en huis) blijven zo ook koeler in de zomer.
  8. Hang een insectenhotel of een vogelnestkast op. Er zijn steeds minder plekken waar vogels en insecten hun eitjes kunnen leggen.
  9. Zaag de regenpijp door en zorg dat het regenwater gewoon in de grond kan zakken. Onze zandgrond zorgt er voor dat het water gemakkelijk wegzakt. Zo hoeft schoon regenwater niet helemaal gezuiverd te worden en gaan we verdroging tegen.
  10. Vertel aan je buren waarom je een rommelige tuin hebt en maak hen enthousiast om een natuurtuin te maken.