Gevels

De volledige voor en achterzijde van de huizen in de pedagogenbuurt bestaan uit puien. Origineel zijn deze van staal met enkel glas. Dit zorgt voor veel warmteverlies. Het vervangen van de puien vermindert het energieverlies enorm en verhoogt het comfort van de huizen. Maar het is een grote, dure verbouwing. Ook het het aangezicht van het huis verandert. Het is daarom een lastige stap stap in het isoleren van deze huizen.

 

Bron: Gevelschouw uitgevoerd door Bert van Egdom van Mijn Groene Huis (okt 2018)

In 2018 is in het kader van de wijkaanpak van Mijn Groene Huis een gevelschouw uitgevoerd. Zoals te zien is er nog maar een klein aantal huizen nog echt origineel, met nog enkel glas. Veel huizen zijn voorzien van het verouderde dubbelglas. Voor deze huizen is nog veel energiewinst te behalen door naar HR++ glas te gaan.

Ruim de helft van de kozijnen zijn vervangen, voornamelijk door kunststof.

Kunststof Puien

Het vervangen van de stalen puien door kunststof puien met HR++ of Triple glas is de meest gebruikte oplossing. Het isoleert goed, het is onderhoudsvrij en is ook minder duur dan andere opties voor nieuwe puien. Het nadeel is dat niet iedereen het even mooi vindt.

Originele stalen Puien

De goedkoopste oplossing is om de originele stalen puien te laten zitten en alleen het glas te vervangen. Als het enkel of oude  dubbel glas door HR++ vervangen wordt, zorgt het voor een goede winst in isolatiewaarde. Wel maken de stalen kozijnen zelf koudebruggen, waardoor het totaal minder goed isoleert dan kunststof. Daarnaast moet ook de borstwering worden geisoleerd.

 

op deze infrarood foto’s zijn de koudebruggen te zien: de kozijnen zijn het warmst en hier gaat dus warmte verloren. 

Aluminium Puien

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.