Grote renovatie: Jan ligthartplein 54
Pim heeft zijn huis op Jan Ligthartplein 54 grondig gerenoveerd en daarmee gemoderniseerd naar hedendaagse standaarden. In 2016 had het huis nog een energielabel D(eigenlijk E) in 2023 na de verbouwing heeft het het energielabel A behaald. Het huis van Pim is inspirerend voorbeeld voor andere bewoners die hun woning willen verduurzamen en moderniseren.
Bij de bijeekomst in 2023 deelde Pim ook zijn ervaringen over de verbouwing, maar lang niet iedereen kon daar aanwezig zijn. Daarom zetten we zijn huis hier nogmaals in de spotlight.


- In het huis zijn de puien vervangen door kunstof kozijnen (Schuco CT70) met Triple glas. Deze aanpassing vermindert warmteverlies aanzienlijk. Voor Kozijnen en ramen wordt de prestatie gemeten in de U waarde, die aangeeft aan hoeveel warmte door het raam/kozijn verloren gaat, lager is dus beter. Ter vergelijking: enkel glas heeft een U waarde van 5.5-6.0; HR++ komt rond de 1.2 uit. Kijk bij het vervangen van de puien niet alleen naar het glas, maar vergelijk ook zeker de U waarden van de kozijnen. Er zijn nu ook kozijnen met nog lagere U waarden verkrijgbaar.
- De vloer is aan de onderzijde geïsoleerd met een isolatiespray. De prestatie wordt hier gemeten met de Rd-waarde. Dit is een isolatiewaarden en is omgekeerd met de U waarde: hoe hoger, hoe beter de isolatieprestaties. Deze maatregel draagt bij aan meer comfort en een lagere energierekening.
- Het gaat hier om een hoekhuis. De spouwmuur moet daarom ook aangepakt worden, dit is bij andere huizen in de rij niet nodig. Voor muurisolatie worden aan de buitenkant gaten in de muur geboord waardoor isolatie in de spouw wordt gespoten. (correctie: Supafil heeft een Rd waarde van 1.5)
- De dakisolatie is nog niet verbeterd omdat de huidige dakbedekking nog in goede staat verkeert. Dit blijft echter een aandachtspunt voor de toekomst.

- Vanwege de ligging als hoekhuis, met meer warmteverlies dan tussenwoningen, heeft Pim gekozen voor een hybride warmtepomp. Deze is gecombineerd met vloerverwarming op alle verdiepingen. Vloerverwarming is ideaal voor warmtepompen, omdat een lagere watertemperatuur nodig is, waardoor de warmtepomp efficiënter functioneert.
- Gebrek aan ventilatie, vochtproblemen en schimmel komen vaak voor in onze woningen zoals veel veel van jullie aangaven. Onder andere om dit op te lossen, is er centrale mechanische afzuiging geïnstalleerd. Hiervoor is een nieuw kanaal aangelegd door de vloeren in een koof, naast de bestaande koof met leidingen en riolering. Een nog mooiere oplossing is een afzuigsysteem met warmteterugwinning, hierbij wordt de lucht die naar binnen komt voorverwarmt door de lucht die naar buiten geblazen wordt, maar was dit vanwege de hogere kosten geen haalbare optie.

- Het dak is volgelegd met 14 zonnepanelen van 380 wattpiek. In plaats tot een traditionele omvormer heeft elk paneel een micro-inverter. Dit zorgt voor een optimale opbrengst per paneel, en bespaart ruimte omdat er geen omvormer binnen in huis nodig is. In 2022 produceerden deze opstelling 5200 kWh. Meer dan genoeg voor normaal gebruik, maar Pim gebruikt deze stroom ook om zijn electrische auto op te laden.

Resultaten
Het verbruik voor een na de verbouwing, 2016 en 2022 laat duidelijk de invloed van de maatregelen weer. Er is 63% minder gas verbruikt, en 10% meer stroom. De zonnepanelen dekken ruim 80% van de elektriciteitsbehoeften, inclusief het opladen van de auto.
Pim deelt ook wat hij achteraf anders zou hebben gedaan:
Isolatie onder de vloerverwarming: De betonnen vloer vormt een koudebrug naar buiten. Met een dunne isolatielaag onder de vloerverwarming zou het rendement volgens Pim wel 50% hoger zijn.
Boiler voor warm water: Met een boiler had de warmtepomp ook voor warm water kunnen zorgen, wat het systeem nog efficiënter zou maken.
Nog vragen? Neem contact op met Pim Reuderink (alleen bij vragen specifiek over dit huis).
Doe Mee
Pim’s huis is een mooi voorbeeld van verduurzaming, maar ook zeer ingrijpend en niet voor iederen haalbaar. We zijn ook zeker benieuwd naar andere ervaringen bij het verduurzamen, bij grote en kleine maatregelen.
Heb jij ervaringen waar je buren iets van kunnen leren neem contact op via info@pedagogenbuurtduurzaam.nl met een korte beschrijving. Dan kijken we samen hoe we dit kunnen delen met de buurt.