Gasloze buur

01-02-2023

Voor zo ver bij ons bekend is er één buurtgenoot al met z’n huis van het gas af. Onlangs werd bij Bernard Huis in t Veld de gasleiding naar zijn woning afgesloten. We vroegen hem hoe hij dit voor elkaar gekregen heeft.

Hoe is het gegaan Bernard?

Wegens de vorst voor de kerstvakantie is de aanleg uiteindelijk pas 12 januari uitgevoerd, maar wel naar volle tevredenheid! Voor het warmtepomp-deel dan. De warmtepompboiler had ik zelf aangeschaft en bleek na plaatsing en verder onderzoek door de fabrikant een productiefout te hebben, waardoor deze onbruikbaar was. Het kostte 1,5 week om dit opgelost te krijgen, maar daarna hadden we ook weer warm tapwater.

Waarom wilde je een warmtepompsysteem aan leggen?

Ik wilde al langer verduurzamen en onze CV-ketel naderde het einde van de levensduur. Nadat ik over de mogelijkheden van de warmtepompen had gehoord ben ik mij hier meer in gaan verdiepen. In eerste instantie puur om van het gas af te kunnen (duurzamer voor mijn kinderen), maar later natuurlijk ook extra gemotiveerd door de enorm gestegen energieprijzen.

Wat moet je eerst doen voordat je tot aanleg overgaat (bijvoorbeeld mate van isolatie, zonnepanelen, informeren)? Was dat veel werk en welke kosten zijn daar aan verbonden?

Ons huis was al goed geïsoleerd toen we het kochten. Overal zijn kunststof kozijnen met HR++ glas aangebracht. Ook het dak lijkt beter geïsoleerd te zijn dan de oude daken naast onze woningen (dakbedekking ligt iets hoger), maar dat is puur een vermoeden. Voordat wij de woning introkken hebben we op de benedenverdieping vloerverwarming aan laten leggen (om praktische redenen). Dit is voor een warmtepomp wel essentieel om te hebben (in ieder geval op de benedenverdieping, waar je toch het meeste nodig hebt qua warmte). Daarnaast hebben we in 2 fases (eerst op het oude dak en na uitbouwen ook op het dak van de uitbouw) ons dak vol laten leggen met zonnepanelen. Er liggen er nu 16 met een totaalvermogen van ongeveer 5,6 kWP. Wat van deze werkzaamheden nu de kosten zijn durf ik echt niet te zeggen. De vloerverwarming hebben we al in 2017 aan laten leggen en de zonnepanelen schijnen in prijs ook nogal te variëren nu. Het laatste set aan zonnepanelen is via de collectieve buurtaankoop aangelegd door Green Recovery, hier waren we goed over te spreken.

Het systeem zelf: waarom heb je voor het door jouw gekozen systeem gekozen? Wat zijn de kosten voor jouw systeem?

Het systeem is mij geadviseerd door Energietechniek Zeist. Via Mijn Groene Huis ben ik bij hen uitgekomen. Zij hebben mij een Vaillant/AWB-systeem aangeraden (zelfde fabriek, ander stickertje). Om precies te zijn hebben wij de AWB Genia Air Mono 5-6 gekregen. Het vermogen is bepaald op basis van het gemiddelde gasverbruik over de afgelopen 3 jaar. Bij ons gasverbruik (gemiddeld 1000m3 per jaar) past een warmtepomp met een vermogen van 4,5kW. Qua kosten schat ik in dat je momenteel met subsidie rond de 13.000/14.000 euro uitkomt, maar ik weet natuurlijk niet wat de huidige prijzen exact zijn. Let wel dat de levertijd van de warmtepompen inmiddels al opgelopen is tot 15/16 maanden voor de meest populaire modellen. 

 

Voor het warme tapwater heb ik zelf een warmtepompboiler aangeschaft, dit is de ATAG/Ariston Nuos plus 200l geworden. Deze heb ik gekozen, omdat deze de lucht via luchtkanalen uit een andere ruimte kan halen. Een warmtepompboiler moet normaal in een ruimte van minimaal 30m3 staan, maar hij staat nu bij ons in de CV-kast en haalt de lucht uit het trappengat. Hierdoor staat de boiler uit het zicht. De huidige losse verkoopprijs voor deze boiler ligt rond de 2900/3000 euro, afhankelijk waar je hem bestelt.

Met wie heb jij gewerkt en wat heb je aangeschaft?

Voor de warmtepomp heb ik destijds offertes opgevraagd bij meerdere partijen, maar uiteindelijk kreeg ik alleen van Rudon en Energietechniek Zeist een reactie. Qua prijs waren ze vergelijkbaar, maar omdat Energietechniek Zeist een beter merk aanbood zijn we met hen in zee gegaan. Zij zijn heel deskundig en hebben de aanleg van de installatie ook netjes uitgevoerd. Zeker aan te raden! 

 

Voor de boiler zou ik (op basis van eigen ervaring) aanraden om dit toch ook door een installateur te laten doen (Rudon bijvoorbeeld). Onze boiler bleek een productiefout te hebben, waardoor ik heel veel tijd en energie in het vervangen ervan heb moeten stoppen, omdat ik hem zelf gekocht had. Als dit door een installateur gedaan wordt ligt die verantwoordelijkheid daar. Kost wat meer, maar geeft een stuk minder zorgen. Energietechniek Zeist plaatst zelf geen warmtepompboilers, zij doen echt alleen maar de warmtepompen.

Koop de warmtepompboiler in ieder geval niet bij Electraboiler.nl, daar heb ik qua service slechte ervaringen mee opgedaan.

Kun je al iets over de resultaten melden? 

We hebben nu lichte vorst gehad en de warmtepomp heeft daar totaal geen moeite mee gehad. Let wel dat wij het standaard 19 graden in huis hebben, hogere temperaturen binnen hebben we dus geen ervaring mee. Het wachten is nog op strengere vorst om te kijken hoe de warmtepomp daarmee overweg gaat. Maar gezien het huidige beeld verwacht ik dat dat ook geen probleem gaat zijn. Overigens kunnen warmtepompen ook gebruikt worden om in de zomer te koelen!

Het verwijderen van de gasleiding is vooralsnog gratis. De overheid wil hiermee extra stimuleren dat mensen van het gas af gaan. Deze werkzaamheden waren binnen 1,5 uur afgerond en gaven ook weinig overlast.