Isoleren

De huizen van de pedagogenbuurt zijn in de jaren zestig ontworpen door architect Theo Hermans, een leerling van Rietveld. Met “licht, lucht en ruimte” als belangrijke architectonische uitganspunten. De ruime huizen, van 458 m³, met gevels van glas over de gehele lengte zorgt voor veel licht, echt een bijzonderheid van deze huizen. Maar ze zijn gebouwd in een tijd waar er genoeg goedkoop gas was. Origineel zijn de huizen dan ook energievreters. Door de enkele beglazing en nauwelijks geïsoleerde panelen onder de ramen gaat heel veel energie verloren. Zelfs met hoog energieverbruik is het dan nog lastig warm te krijgen. Ook zijn er andere comfortproblemen zoals koude vloeren, condens en schimmel, en juist warme zolders in de zomer. 

Gelukkig is er aan de meeste huizen wel wat gebeurd de laatste 50 jaar. De CV ketels zal bijvoorbeeld bijna in alle gevallen wel vervangen zijn door een hoog rendement uitvoering. 

Aan de meeste huizen is al iets gedaan. Nog maar een klein percentage valt is nog niet geïsoleerd, van de 65 officiële energielabels in de wijk zijn er 5 met een F of G label. De gevelschouw van Mijn Groene Huis van oktober 2018 telde nog 30 huizen met enkel glas. 

Er zijn verschillende keuzes gemaakt in wat aan te pakken, de timing, materialen en het budget.  Prioriteit is hier om de schil aan te pakken door het isoleren van de:

De verschillende maatregelen en kostenindicaties zijn gemaakt door Mijn Groene Huis

Voor- en achtergevels

De volledige voor- en achtergevels bestaan uit puien. Origineel staal met enkelglas. Het vervangen van de puien vermindert het energieverlies enorm en verhoogt het comfort van de huizen. Maar het is een grote, dure verbouwing. Ook het aangezicht van het huis verandert. Het is daarom een lastige stap in het isoleren van deze huizen. 

Het doel is hier om HR++ of tripel beglazing te krijgen en de borstwering te isoleren. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden.

 

Originele stalen Puien

De goedkoopste oplossing is om de originele stalen puien te laten zitten en alleen het glas te vervangen. Als het enkel of oude dubbel glas door HR++ vervangen wordt, zorgt het voor een goede winst in isolatiewaarde. De panelen onder de ramen zijn origineel ook zeer slecht geïsoleerd, dit moet ook aangepakt worden bijvoorbeeld door een voorzetwandje aan de binnenkant. De stalen kozijnen zelf maken koudebruggen, waardoor het totaal minder goed isoleert dan de andere opties.  Ander nadeel is dat de kozijnen mogelijk gerenoveerd moeten worden door o.a. roestvorming. Verder is het hang- en sluitwerk slecht.

kostenindicatie: €6.000-10.000 voor het vervangen van het glas, exclusief opknappen kozijnen en isoleren borstwering.

op deze infrarood foto’s zijn de koudebruggen te zien: de stalen kozijnen zijn het warmst. Hier gaat dus warmte verloren. 

Denk ook aan ventilatie. In nieuwe kozijnen zitten er standaard wel ventilatieroosters, maar bij de originele kan je alleen een raampje open zetten. Bij het plaatsen van nieuw glas kunnen er ventilatieroosters tussen het glas en kozijn geplaatst worden. 

Kunstof puien

Het vervangen van de stalen puien door kunststof puien met HR++ glas,  of beter nog, triple glas, is de meest gebruikte oplossing. Het isoleert goed en is onderhoudsvrij. De panelen onder de ramen kunnen ook gelijk geïsoleerd worden. Een ander voordeel is dat je de keus hebt voor een nieuwe indeling, zoals lagere borstweringen of een schuifpui naar de achtertuin of op het balkon. Er zijn vele ontwerpen te zien, wit of zwart, plat of juist dik. 
Een behoorlijk aantal huizen heeft al kunststof kozijnen maar met het verouderde dubbelglas. In dat geval is het zeer aan te raden het glas te laten vervangen door HR++. Check: wat voor glas heb je?(op milieucentraal)
Kostenindicatie: €45.000 voor het vervangen van alle stalen kozijnen door kunststof kozijnen met HR++ glas. €6.000 voor het plaatsen van HR++ glas in bestaande kunstof kozijnen.

Andere materialen

 Een argument tegen de kunststof kozijnen is het uiterlijk. De kozijnen zijn een stuk breder dan de originele van staal en niet iedereen vindt dit mooi. Met aluminium kozijnen blijft de originele uitstraling van de huizen het meest behouden. Door een moderne constructie zijn de koudebruggen niet aanwezig en is de isolatiewaarde goed. Ook kan voor hout gekozen worden.

Kostenindicatie: €65.000 (aluminium met HR++ glas).

 

aandachtspunten bij vervanging van de kozijnen

  • De oude kozijnen moeten volledig verwijderd worden i.v.m. montageproblemen, condens, koudebruggen en omdat je er nooit meer bij kunt.
  • kozijnen zijn zwaar, de constructie moet voldoende stevig zijn. Anders kan er een stabiliteitsprobleem ontstaan en is er een gevaar op doorzakken. In de borstwering moet minsten een stijl zitten of een binnenconstructie. De kozijnen van de verdiepingen mogen niet gestapeld worden op de kozijnen op de verdieping er onder. 

Triple glas

Terwijl er meestal voor HR++ glas wordt gekozen is triple glas tegenwoordig een hele goede optie. We hebben nog geen goede kostenindicatie. Het glas zelf is duurder, maar in vergelijking met de gehele prijs valt de meerprijs misschien mee. 

Via de nieuwe Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing(ISDE) is de subsidie voor triple glas veel hoger dan voor dubbel glas (€35 per m² en €100 per m²), dit maakt het misschien nog interessanter. 

 

Milieucentraal raad triple glas aan bij vervanging van de kozijnen

 

 

 

Voordelen Triple glas tegenover HR++:

  • Betere geluidsisolatie
  • Minder condensatie binnenshuis
  • Minder koude val  (koude luchtstroom)
  • Meer comfort
  • Meer isolatie
  • Meer energiebesparing
  • Meer mogelijkheden om verder te verduurzamen (warmtepomp)
  • Hogere woningwaarde

Isolatiewaarden:

De  U-waarde geeft aan hoeveel warmte er doorgelaten wordt door het materiaal. Hoe lager hoe beter isolerend dus. 

Glasssoort:

Enkel

Dubbel

HR++

Triple

U waarde:  

5.8

2.7

1.0 – 1.2

0.5 – 0.9

Besparing gas per m² glas:

13 m³

23 m³

25 – 30 m³

 

Zijgevels (hoekhuizen)

De zijgevels hebben origineel een niet geïsoleerde spouw. In deze spouw kan isolatiemateriaal gespoten worden. Dit is met een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar een van de meest kostefficiënte maatregelen. Ook brengt het weinig overlast omdat het van buiten uit gedaan wordt. 
Kostenindicatie: €1.200-1500

Dak

Warme lucht stijgt door het trappenhuis naar boven en ontsnapt door het dak. Daarom is dakisolatie belangrijk, zelfs als de verwarming op de zolder niet vaak gebruikt wordt. Verder zal het ook helpen met condensvorming en hoge temperaturen in de zomer. Naast het dak van ca. 36 m² is het ook handig om gelijk het balkon van 18 m² aan te pakken.  Ideaal moment om het dak te isoleren is natuurlijk als de dakbedekking aan vervanging toe is.  Gemiddeld gaat bitumen dakbedekking zo’n 25 jaar mee.  Wil je ook zonnepanelen? Dan is het zeker aan te raden om eerst te kijken naar de staat van het dak.
soort dakbedekking?

Bitumen is de standaard dakbedekking die met branders aangebracht wordt. Dit is de goedkoopste oplossing om het dak waterdicht te krijgen, en kan eventueel over de oude dakbedekking gelegd worden wat nog meer kosten bespaard. Ook kan gekozen worden voor EPDM folie. Dit is iets duurder, maar gaat langer mee  en is milieuvriendelijker. Omdat het wortelvast is kan makkelijk ook een groen dak aangelegd worden. 

Omgekeerd dak?

Is de dakbedekking nog goed maar is niet goed aan de isolatie gedacht, kan gekozen worden voor een omgekeerd dak. Hierbij wordt de isolatie bovenop de oude dakbedekking gelegd. De isolatielaag wordt afgedekt met een laag ballast.  

isolatie

 Over het algemeen is het verstandig om zoveel mogelijk isolatie te nemen als het dak toch vervangen moet worden. Het dikkere isolatiemateriaal zorgt juist voor kostenbesparing in de toekomst. Milieucentraal raadt een isolatiewaarde (Rc) van minstens 4 aan voor het dak. Mogelijk moet wel de dakrand opgehoogd om de functionaliteit van de waterafvoer te behouden. 

Kostenindicatie: €13.000  (isoleren en volledig vervangen van de dakbedekking)

 

vloer

Door de goed toegankelijke kruipruimte met voldoende hoogte is de vloer makkelijk te isoleren. Vloerisolatie zorgt voor veel comfort omdat de vloer minder koud aanvoelt. Ook scheelt het natuurlijk in energiegebruik. Er kunnen verschillende isolatiematerialen aan de onderkant van de vloer bevestigd of opgespoten worden.  Lees meer informatie over isolatiematerialen (milieucentraal). Wij hebben goede ervaringen met Thermokussens.  Thermokussens bestaan uit lagen folie waar lucht tussen zit. Deze hangen aan de onderkant van de vloer. Voordeel is dat er heel weinig materiaal voor nodig is.

Kostenindicatie: €1.500