Ervaringen van bewoners

Ook een ervaring delen? Hoe jij het verduurzamen hebt aangepakt, slimme oplossing of tips. neem contact op

Ervaringen in Co2-meter in een Pedagogenbuurt woning.

Via Bert Bongaerts mede energieambassadeur in de Pedagogenbuurt had ik het genoegen om één van de Co2-meters van Mijn Groene Huis een tijdje te mogen gebruiken in mijn woning. Ik was benieuwd naar hoeveel Co2 er op verschillende momenten in mijn woning gemeten zou worden. De woningen in de Pedagogenbuurt hebben last van vele koudebruggen door de stalen kozijnen en hebben daardoor ook vaak last van vochtproblematiek.

Duurzaamheidsmaatregelen

Vorig jaar hebben wij ons georiënteerd op nieuwe kozijnen, aluminium had de voorkeur vanwege de slanke uitstraling, maar veel te prijzig. Kunststof doet ons inziens af aan het karakter van de woning zoals deze gebouwd is. Daarom zijn we na wat rondbellen uitgekomen op HR++ glas in de bestaande kozijnen, in onze woning is op de schilder niet bespaard en de kozijnen zijn nog in zeer goede staat. Dus in december zijn Sander en Sander van Van Kruistum uit Veenendaal begonnen aan de het vervangen van 45 m2 enkel glas, oud dubbel glas en voorzetramen voor HR++ glas in renostop stopverf. Daarbij heb ik bij een informatieavond over ventileren en isoleren ook nog even een zestal Duko-klep roosters laten toevoegen voor de ventilatie, gezien wij gebruik maken van een houtkachel en een recirculatiesysteem in de keuken.

Na al deze ingrepen was ik benieuwd hoe de luchtkwaliteit in de woning zou uitpakken. Ik heb over 3 weken op verschillende plekken in de woning gemeten en ben erg tevreden over het resultaat.

Woonkamer en keuken

In de woonkamer heb ik het meest gemeten in verband met de houtkachel en het koken. Wat me hier opviel is dat overdag als er niemand aanwezig is in de woonkamer het netjes terugloopt naar tussen 400-450 PPM, wanneer we met twee man beneden zitten loopt de meter op tot 600 PPM. Wanneer er mensen op bezoek komen kun je ongeveer 150-200 PPM per bezoeker erbij optellen. De houtkachel heeft geen effect op het PPM. Verder heeft koken een grote impact, het bakken van aardappels of een stukje vis laat de Co2 oplopen tot 1500 PPM maar na ventileren zakt deze na 90 minuten terug naar het niveau van rond 600 PPM. Het sluiten van het ventilatierooster in de keuken zorgt dat over de tijd de Co2 ook oploopt in de ruimte. Het inzicht met de meter heeft ook een gedragsverandering teweeg gebracht, we laten de afzuiger langer draaien en kiezen er soms voor om even een raampje open te zetten na of tijdens het koken.

Slaapkamer

We merkten in winter voor de aanpassing van de ramen en het toevoegen van de ventilatieroosters dat we vaker wakker werden met lichte hoofdpijn. Na toevoeging van het ventilatierooster hebben we deze half open gezet uit duurzaamheidsoogpunt. Na de eerste metingen liep de Co2 op naar 1200 PPM gedurende de nacht, dit is niet gewenst. Hierop hebben we het rooster volledig open gezet en kwam de Co2 niet boven de 650 PPM.

 

Conclusie

Het meten met de Co2-meter geeft inzicht en maakt duidelijk dat de keuze voor de Dukoklep roosters bij het vervangen van het glas een goede keuze zijn geweest. Verder heeft het ook ervoor gezorgd dat we nu beter bewust zijn van het nut van ventileren. Ik kan het iedereen aanraden dit een paar weken te proberen, het geeft inzicht en bij wat aanpassingen in gedrag kan het ook leiden tot een gezonder leefklimaat in je woning.

Je kunt de Co2-meter lenen van Mijn Groene Huis, zij kunnen je daarnaast ook informeren over duurzaamheidsmaatregelen in je woning.

Voor informatie kun je contact opnemen met contact@mijngroenehuis.nu.

Mickael van Wordragen – m.vanwordragen@gmail.com