Overige maatregelen

Met isolatie en zonnepanelen zijn er al grote stappen gezet in comfort, duurzaamheid en de energiekosten. Dit kan ook een prima einddoel zijn. Maar er is nog meer mogelijk. Deze maatregelen zijn nog niet wijdverspreid in de wijk en concrete informatie voor specifiek onze huizen in beperkt. Heb je ervaring met een van deze systemen in onze huizen neem contact op en deel het met je medebewoners. 

Lage temperatuur verwarming

Bij een lage temperatuur verwarming(LTV) is de aanvoertemperatuur van het water van het CV-systeem ca. 35-55ºC. Veel lager dan een traditionele CV van ca. 80ºC. Het rendement van een LTV is groter, omdat er minder warmteverlies is dan bij een traditioneel CV-systeem. Andere voordelen zijn het hogere comfort door de gelijkmatige temperatuur in huis, en minder rondzwevend stof door convectie. Ook is dit een voorbereiding op eventueel een warmtepomp. De warmtepomp kan namelijk niet efficiënt de hoge temperaturen van de traditionele CV opwekken. 

 

Op de begane grond is vloerverwarming aan te raden. Dit werkt met de laagste temperatuur (maximaal 40ºC), is comfortabel, en scheelt in ruimte. Voor de verdiepingen zijn speciale lage temperatuur radiatoren verkrijgbaar.

Ventilatie

Voor een gezond binnenklimaat moet er voldoende geventileerd worden. Maar de frisse lucht moet ook verwarmd worden en dat kost energie. Bij onze huizen gebeurd dan via natuurlijke ventilatie door ventilatieroostertjes of door een raam open te zetten. Er zijn nu ook zelfregelende ventilatieroosters die dichtgaan als de wind erop staat.

In nieuwe huizen wordt vaak gebruik gemaakt van een een mechanisch ventilatie systeem met warmteterugwinning, waarbij de uitgaande lucht de binnenkomende lucht verwarmd.  Maar dit is lastig in onze huizen toe te passen. 


Douche-WTW

een douche warmteterugewinning (WTW) laat het warme afvoerwater langs de koude aanvoer stromen. Hierdoor wordt het aanvoer water voorverwarmd waardoor de verwarmingsketel minder hoeft bij te verwarmen. Hier merk je verder niks van, maar bespaard toch veel energie. lees meer op milieucentraal