verduurzamen

Verduurzamen van je huis heeft veel voordelen. Je energierekening wordt lager, terwijl je wooncomfort juist hoger wordt. Klimaatverandering en afsluiten van het Groningse gas maakt verduurzamen nu extra  belangrijk

In de toekomst kan de wijk zelfs aardgasvrij worden. Belangrijke voorbereiding hierop is het verduurzamen van je huis. We hebben met hulp van Mijn Groene Huis de belangrijkste maatregelen uitgewerkt specifiek voor de huizen uit de Pedagogenbuurt. 

Mijn Groene Huis is actief bezig geweest in onze wijk. Zij hebben onderzoek naar de mogelijkheden voor verduurzamen in onze wijk, en hebben ook onderzocht hoe ver de buurt is met verduurzamen. Verder hebben ze verschillende buurt bijeenkomsten georganiseerd of ondersteund.  

Voor veel verduurzamingsinformatie of bespaar tips bezoek  De website van Mijn Groene Huis

 

Verduurzamingsmaatregelen

Met kleine maatregelen en gewoontes kan je gelijk wat doen, maar echt grote stappen kan je maken met het verduurzamen van je huis.  Het kan onoverzichtelijk zijn wat nu precies de volgende stap kan zijn: zonnepanelen, isolatie, of toch maar gelijk een warmtepomp? Er is gelukkig al veel ervaring wat de logische stappen zijn voor specifiek de huizen in onze buurt.  

Origineel, dus met enkelglas en verder ook geen maatregelen, zijn de huizen zeer onzuinig. De warmte die het CV-systeem opwekt trekt snel naar buiten. Het isoleren van de buitenkant van het huis, de schil, is een goede basis voor het verduurzamen van je huis. Door de specifieke bouw van de huizen gaat isoleren net wat anders dan op algemene websites te vinden is. Maar veel buurtbewoners hebben al stappen gezet, dus er is al veel kennis over.

 

In 2018 heeft het energiebureau Enjoy een onderzoek gedaan na de energiebesparende mogelijkheden in de pedagogenbuurt. Lees hier het hele onderzoek

Onze platte daken lenen zich erg goed voor zonnepanelen. Bijna een kwart van de huizen hebben ze al. Zonnepanelen zijn eigenlijk altijd een goede investering. Deze werken in tegenstelling tot andere maatregelen altijd even goed, onafhankelijk van de isolatiewaarde van je huis. en goede volgende stap nadat de grootste energieverliezen opgevangen zijn door het isoleren. Maar het is een meest logische stap na het isoleren in verband met comfort er gasverbruik. Wel belangrijk is dat de dakbedekking nog lang mee kan.

Met isolatie en zonnepanelen zijn er al grote stappen gezet in comfort, duurzaamheid en de energiekosten. Dit kan ook een prima einddoel zijn. Er is zijn nog een aantal extra opties om je huis te verbeteren. Ook kan je er naar toewerken om je huis geschikt maken voor een warmtepomp

Terwijl je voor de meeste bovenstaande maatregelen in de meeste gevallen een aannemer moet inhuren, zijn er ook dingen die je zelf aan je huis kan doen. Op onderstaande pagina kan je tips vinden van buurtbewoners die zelf maatregelen genomen hebben.

Energiegebruik

In 2017 hebben we het energiegebruik van 34 bewoners energiegebruik onderzocht. Opvallend is dat het energieverbruik door u sterk uiteenloopt.

Het gemiddeld gas gebruik is 1700 M3 gas per jaar. Maar het zuinigste huishouden gebruikt slechts 915 M3 terwijl bijna 3000 M3 per jaar gebruikt wordt door het huishouden met het hoogste gasgebruik.

Bij elektriciteitsgebruik loopt het ook erg uiteen. Gemiddeld gebruik is bijna 2500 kWh, maar slechts 500 kWh voor de zuinigste huishouden tot meer dan 7100 kWh voor het hoogste elektriciteitsgebruik.

We hebben ook gekeken naar het verbruik per bewoner. Immers niet elk huishouden is even groot. Het maakt nogal uit of je met een gezin woont of alleenstaand bent. Ook dan loopt het gebruik fors uiteen. Voor gas van 230 tot 2400 m3 per bewoner per jaar Voor elektriciteit tussen de 215 en 3700 kWh. Het huishouden met deze lage gaswaarde en elektriciteitswaarde heeft overigens heel veel maatregelen genomen: veel isolatie (bodem, dak en glas), zuinige apparatuur en zonnepanelen.

 

Met simpele maatregelen en nieuwe gewoontes is al van alles te doen om uw energiegebruik te verlagen. 

Meer weten kijk op www.omlaagdiemeter.nu

Energielabel

Aan het energielabel kan je zien hoe energiezuinig een huis is. Het loopt van G(zeer onzuinig) tot A++++(zeer zuinig) . Bij verkoop moet elk huis een energielabel laten registreren. Onaangepast, dus met enkelglas en verder ook geen maatregelen, kan je een G label verwachten voor de huizen in de pedagogenbuurt. Maar met de juiste aanpassingen kunnen de huizen een A label krijgen. 

 

 

Van de 228 huizen hebben er nu 91 een definitief label.

Sinds december 2020 zijn er 6 A labels en 8 B labels bij gekomen!

 

energielabel voor apparaten

Zuinige apparaten zijn belangrijk voor je energieverbruik. Met het energielabel kan je de apparaten makkelijk vergelijken. Vanaf maart 20 zijn de energielabels voor apparaten deels aangepast. Ze zijn nu strenger. meer informatie (consumentenbond)

Subsidie

Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan je subsidie krijgen. Je komt hiervoor in aanmerking bij uitvoer van minimaal twee maatregelen. Er worden eisen gesteld zoals minimale isolatiewaarden.

 Je kan nog subsidie aanvragen als de uitgevoerde maatregelen minder dan 12 maanden geleden uitgevoerd zijn. 

 

Bekijk alle voorwaarden een bedragen op RVO.nl

 

Indicatie voor subsidies:

Dakisolatie (54m²): €1080

vloerisolatie ( 48m²): €336

spouwmuurisolatie voor hoekhuizen  (60m²):  €300

HR++ glas (45 m²): €1575

Triple glas (45 m²): €4500