Individueel all-electric

Het gas afsluiten en overgaan op een warmtepomp kan niet zomaar. Het huis moet al ver verduurzaamd zijn. Mijn Groene Huis heeft uitgezocht en doorberekend wat er precies nodig is. Hieronder een overzicht daarvan. Het blijft zo dat er in vergelijking met modern gebouwde huizen veel energie verloren gaat in onze huizen. Onder andere door het grote oppervlak aan glas: zelfs triple glas isoleert veel minder dan aan moderne spouwmuur. Maar ook andere zwakke punten, zoals koudebruggen door de betonnen vloeren. Dit betekend dat er een grotere warmtepomp nodig is en de terugverdientijd langer is dan bij moderne huizen.

 

 

Zover wij weten is er nog geen ervaring met all-electric warmtepomp systemen in de wijk. Het is daarom niet standaard aan te bevelen maar meer iets voor mensen die baanbrekers van verduurzaming in onze wijk willen zijn. Wel een warmtepomp? Neem contact op en deel je ervaringen.

CV-ketel kapot?

Een CV-ketel gaat zo’n 12-15 jaar mee. Met de discussie over aardgasvrij in gedachte is dat een lange tijd. Een warmtenet is echter nog ver weg en een warmptepomp is nog lastig. Gewoon een nieuwe CV-ketel aanschaffen is daarom nog zeker een optie. 

Ook een optie is om een CV-ketel te huren. Als je niet de volle levensduur van de ketel benut kan dit voordeliger uitpakken. Je kan dan bijvoorbeeld over 5 jaar opnieuw de opties bekijken, als er duidelijkheid is over een warmtenet en er mogelijk meer ervaring is warmtepompen. 

 

Isolatie

Omdat een warmtepomp werkt met lage temperatuur is het erg lastig om slecht geïsoleerd huis daarmee warm te krijgen. Daarom is het nodig om de schil te isoleren zoals hier beschreven is

Dak en vloerisolatie is dus nodig. Ook moet het huis voorzien r HR++ of triple glas. 

Lage temperatuur verwarming

Een volgende maatregel die noodzakelijk is bij verwarmen met een warmtepomp is lage temperatuur verwarming (LTV).  Bij een lage temperatuur verwarming(LTV) is de aanvoertemperatuur van het water van het CV-systeem ca. 35-55ºC. Veel lager dan een traditionele CV van ca. 80ºC.  Een warmtepomp kan namelijk niet efficiënt de hoge temperaturen van de traditionele CV opwekken.  Verder is ook het rendement van een LTV is groter, omdat er minder warmteverlies is dan bij een traditioneel CV-systeem. Andere voordelen zijn het hogere comfort door de gelijkmatige temperatuur in huis, en minder rondzwevend stof door convectie.

 

Op de begane grond is vloerverwarming aan te raden. Dit werkt met de laagste temperatuur (rond de 30ºC), de warmtepomp werkt dan het meest efficiënt. Vloerverwarming wordt door de constante temperatuur en omdat het warme voeten heeft als erg comfortabel ervaren. Het scheelt ook in ruimte omdat er geen radiatoren nodig zijn. Voor vloerverwarming moet wel de huidige vloer verwijderd worden. Een natuurlijk moment, als een nieuwe vloer ook een gewenst is bijvoorbeeld, geeft een goede mogelijkheid voor de aanleg van vloerverwarming. 

 

Richtprijs:  €3.000 (exclusief afwerking vloer)

 

Wil je de vloer niet verwijderen, of wil je om andere redenen geen vloerverwarming, zijn er ook speciale lage temperatuur radiatoren of convectoren verkrijgbaar. Deze werkt met een iets hogere temperatuur dan vloerverwarming de warmtepomp zal daardoor iets meer energie gebruiken. 

Richtprijs:  €3.000 

 

Voor de verdiepingen zijn lage temperatuur radiatoren of convectoren ook een goede optie. Het is niet overal meteen nodig. Als je boven weinig of niet verwarmd zullen de huidige radiatoren voorlopig voldoende functioneren. Door de goede isolatie en constante vloerverwarming zal het niet heel koud worden. Als er wel goed verwarmd moet worden dan zullen de radiatoren vervangen moeten worden door een lage temperatuur radiator of convector. 

Richtprijs:  €1.500 per verwarmde ruimte op de verdieping. 

Warmtepomp

Een warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis met het en levert warm water. De CV-ketel wordt hierdoor vervangen. Een warmtepomp werkt heel efficiënt vergeleken met een CV-ketel omdat warmte onttrokken wordt uit een andere bron, normaal de buitenlucht, in plaats van de energie direct gebruikt wordt om het water te verwarmen. Bekijk het filmpje hiernaast voor de werking van de warmtepomp. 

Optie voor een warmtepomp

Mijn Groene Huis heeft optie doorberekend voor een warmtepomp in onze huizen. Zij zijn uitgegaan van een all-electric lucht-water monobloc warmtepomp met een vermogen van 8 kW. Lucht-water houdt in dat de buitenlucht gebruikt wordt als bron van warmte, en daarmee water verwarmd. Er zal dus een unit buiten geplaatst worden. Een goede plek is op het dak. Dit vanwege de bestaande leidingaansluitingen en eventueel geluidsoverlast. In een monobloc waterpomp zitten alles in de buitenunit, alternatief is een split variant dat werkt met een binnen en buitenunit. Meer informatie over de verschillen

Voor tapwater is een boilervat van 200 liter meegenomen.

Richtprijs: €9.000  (€11.000 voor de warmtepomp en het boilervat inclusief installatie, minus subsidie van ca. €2000)

besparing op energiekosten

De precieze besparing op energiekosten is voor iedereen net iets anders. Ook zit er nog onzekerheid bij onze richtprijzen. Maar voor het idee geven we een voorbeeld wat een warmtepomp aan energiebesparing op kan leveren.

 

Het gemiddelde gasverbruik in de wijk zit op 1700 m³. Met goede isolatie, en bewust gebruik kan dat behoorlijk zakken. We nemen voor het voorbeeld 1200 m³, dit lijkt een redelijk gemiddelde voor een goed geïsoleerd huis.  

1200m³ gas kost je gemiddeld 79.44 cent per m³ en €256 aan jaarlijkse vaste kosten, totaal €1210. Deze kosten vallen weg. 

Door een warmtepomp ga je meer elektriciteit verbruiken. Hoeveel kan je berekenen aan de hand van de SCOP (vind hier een uitleg). We houden een SCOP van 3.5 aan, dit betekend dat gemiddeld over een jaar 1kWh aan elektriciteit voor 3.5 kWh aan warmte opwekt. 1200m³ met een HR-ketel zorgt voor ca 10800 kWh aan warmte.  Deel 10800 door 3.5 en dan kom je op een totaal verbruik van elektriciteit door de warmtepomp, 3085 kWh. Een kWh elektriciteit kost gemiddeld 22.05 cent, totaal €680 per jaar. Dus een jaarlijkse besparing van 1210 – 680 = €530.