Zonnepanelen

Onze platte daken lenen zich erg goed voor zonnepanelen. Bijna een kwart van de huizen hebben in de buurt hebben ze al. Het is natuurlijk leuk om je eigen energie op te wekken, maar het is ook een goede investering met een terugverdientijd van 7-10 jaar. 

 

Hoeveel panelen?

Meestal worden 11 of 12 zonnepanelen aangeraden voor op onze daken. Dit zijn 4 rijen van 3 panelen met mogelijk een paneel minder omdat de schoorsteen in de weg staat. Met panelen van 375 Wattpiek (Wp) komt dit neer op 4125-4500 Wp. Dit systeem zal meer dan 3500 kWh per jaar opwekken. (De  jaaropbrengst in kWh in Nederland kan ingeschat worden door het Wattpiek te vermenigvuldigen met 0.85)

Tenminste een bewoner heeft, door een extra rij van 3 panelen te laten plaatsen, 14 panelen op het dak. Dit is een systeem van 5500 Wp. 


Let wel op dat het systeem past bij je gebruik. De huidige regeling voor teruglevering is dat je de geleverde energie kan wegstrepen tegen de afgenomen energie (de salderingsregeling). Maar als je meer teruglevert dan afneemt krijg je een lager tarief voor de extra stroom die je levert.  Meer over de Salderingsregeling(milieucentraal). Je wilt dus over het algemeen geen systeem nemen dat meer stroom levert dan je gebruikt op jaarbasis. 


Verder moet per situatie gekeken worden wat de beste opzet is afhankelijk van de ligging, omliggende bomen of gebouwen die schaduw kunnen geven.

Serie of parallel

Zonnepanelen kunnen in serie of parallel geschakeld worden. Bij serie schakeling zijn de panelen aan elkaar gekoppeld en hangt er een omvormer binnen in huis. Serie is de meest kostefficiënte methode, maar heeft als nadeel dat schaduw op een paneel de opbrengst van het hele systeem naar beneden brengt. Daarom kan er soms beter een paneeltje minder gemonteerd worden als bijvoorbeeld de schaduw van de schoorsteen over een paneel loopt een gedeelte van de dag. 

Bij parallelschakeling is dit niet het geval. Hier worden micro omvormers bij de panelen gemonteerd, waardoor elk paneel altijd maximaal gebruik maakt van de hoeveelheid zon die opgevangen wordt. Ook heb je geen plek voor een omvormer nodig binnen in huis. Dit systeem is wel een stuk duurder dan een serieschakeling.

Een systeem met poweroptimizers is nog een derde optie. Dit werkt hetzelfde als de serieschakeling met een enkele omvormer binnenshuis. Maar aan elk zonnepaneel is een poweroptimizer gekoppeld. Deze helpen met het maximale rendement halen  uit het systeem als niet alle panelen evenveel zon krijgen.  

meer informatie over de serie of parallelschakeling

 

Locatie Omvormer

Van zonnepanelen op het dak merk je normaal niks, maar de omvormer heb je wel binnen in huis. Deze kan soms wat geluid maken, daarom kan het belangrijk zijn waar de omvormer geplaatst wordt. Er zijn verschillende oplossingen bedacht.

Links: de kabel gaat buitenom naar de omvormer naast de cv-ketel op de zolder. Boven: De kabel gaat door het ventilatiekanaal naar de omvormer in de kelder

Prijs en terugverdientijd

De richtprijs voor een 10-12 zonnepanelen zal tussen de €4.500 en €6.000 liggen. Afhankelijk van bovenstaande keuzes. 

De terugverdientijd wordt geschat op 7 jaar. 

Let op: hoewel er geen subsidie meer is op zonnepanelen, kan je wel de btw terugkrijgen op het aankoopbedrag. Lees meer