Originele Woning

Genomen maatregelen
Geen
Energiekosten
Hoog
Comfort
Laag
Energielabel
Genomen maatregelen
gemiddeld
Energiekosten
gemiddeld
Comfort
goed
Energielabel
Genomen maatregelen
Hoog
Energiekosten
Laag
Comfort
goed
Energielabel

De huizen van de pedagogenbuurt zijn in de jaren zestig ontworpen door architect Theo Hermans, een leerling van Rietveld. De ruime huizen met gevels van glas over de gehele lengte zorgt voor veel licht, echt een bijzonderheid van deze huizen. Maar ze zijn gebouwd in een tijd waar er genoeg goedkoop gas was. Origineel zijn de huizen dan ook energievreters. Door de enkele beglazing en nauwelijks geïsoleerde panelen onder de ramen gaat heel veel energie verloren. Zelfs met hoog energieverbruik is nog lastig warm te krijgen. Ook zijn er andere comfortproblemen zoals koude vloeren, condens en schimmel, en juist warme zolders in de zomer. 

Gelukkig is er aan de meeste huizen wel wat gebeurd de laatste 50 jaar. De CV ketels zal bijvoorbeeld bijna in alle gevallen wel vervangen zijn door een hoog rendement uitvoering. Een klein percentage valt nog wel in deze categorie, van de 65 officiële energielabels in de wijk zijn er 5 met een F of G label. De gevelschouw van Mijn groene huis uit 2018 telde nog 30 huizen met enkel glas. 

doe het zelf

Nog niet toe aan grote maatregelen?  Er zijn wat dingen die je kan doen om het energieverbruik (in beperkte mate) omlaag kan krijgen.
Radiatorfolie

Een radiator straalt niet alleen warmte uit naar de kamer, maar ook naar de muur. Hierdoor gaat extra warmte verloren, zeker in de originele huizen waar de radiator naast de slecht geïsoleerde borstwering staat.